Ako zlepšiť svoju plaveckú techniku?

Dobrú techniku plávania nie je možné dosiahnuť iba s okuliarmi a čiapkou, ale existuje niekoľko užitočných pomôcok, ktoré môžu váš tréning posunúť na ďalšiu úroveň. Budujte silu, zvyšujte rýchlosť a zdokonaľujte svoju techniku pridaním nasledujúcich 3 tréningových pomôcok do svojej plaveckej tašky.

  1. Plutvy

Plutvy vám môžu pomôcť zamerať sa na rôzne časti vášho kopu vo vode a zároveň zlepšiť flexibilitu členku. Flexibilita členka je kľúčová pri vytváraní správnej techniky kopu, preto sú plutvy základnou tréningovou pomôckou pre všetkých plavcov, nie len pre začiatočníkov. Rovnako vám pomôžu dosiahnuť ideálnu polohu tela pri plávaní. Plutvy môžu tiež pomôcť napraviť akékoľvek kríženie nôh, ktoré sa môže vyskytnúť pri kopaní nohami. Používanie plutiev počas tréningu vám pomôže posilniť nohy a zvýšiť rýchlosť plávania.

Zone3-Accessories-Training-Ergo-Fins-03

  1. Pádla

Rovnako ako plutvy, aj plavecké pádla vám pomôžu posilniť plaveckú techniku. Plavecké pádla na ruky zvyšujú odpor voči vode a pomáhajú pri plávaní správnemu pohybu ruky, čoho výsledok je budovanie svalov hornej časti tela, zvýšenie rýchlosti a zdokonalenie techniky. Ak viete, že jedna z vašich rúk/paží je silnejšia a pevnejšia ako druhá, môžete použiť pádlo na slabšej ruke, ktoré vám pomôže vyrovnať silu, aby ste dosiahli rovnaký výkon z oboch ramien. Po zložení paciek/pádiel z ruky je vhodné pokračovať v plávaní, aby ste pocítili rozdiel pri zábere a zlepšili tak cit pre záber.

Zone3-Nov2020-©JamesMitchell-9704 (2)

  1. Plavecká piškóta

Slúži na izoláciu rúk, aby ste sa pri plávaní zamerali na tréning paží a posilnenie hornej časti tela. Plavecká piškóta je umiestnená medzi nohami, a to buď pri stehnách, kolenách, lýtkach alebo členkoch. Plavecká piškóta udrží vaše telo vyvýšené, napodobňujúce ideálnu polohu tela vo vode pri plávaní, a tak nemusíte myslieť na správnu techniku nôh. Používanie tejto pomôcky je skvelé na zlepšenie techniky plávania hornej časti tela a budovaniu sily. Vhodná je kombinácia s plaveckými pádlami :)

Zone3-Accessories-Training-Pull-Buoy-05 (1)